Sunday, 20 October 2013

ESKILSTRUP-TRØJEN

 


Denne historie handler ikke om flotte billeder, men om flot arbejde dengang for næsten 200 år siden, hvor de gamle nattrøjer blev strikket.
Denne trøje er helt unik. Aldrig har jeg set en trøje som denne.
Jo mere jeg ser på den, jo mere undrer jeg mig over hvordan man for 200 år siden kunne designe en trøje som denne.
Du kan selvfølgelig ikke se så meget på dette billede. Trøjen er mørk grøn og ganske brugt og dermed valket i vask og brug.
Alligevel har jeg fået rekonstrueret mønsteret.


Jeg bruger selvfølgelig computeren. Først forstørrer jeg mine fotos, så jeg kan se mønsteret "med lup" så at sige, så tegner jeg mønsteret og strikker prøver af hver enkelt del.
Men dengang ... tænk at finde på så fin en trøje. Meget skolegang havde de ikke - et par gange om ugen gik de hos degnen (eller en skolelærer), men arbejdet på gården, husmandsstedet eller indsidderstedet havde meget høj prioritet.

Først blev der slået op med drejet krydsopslagning, så blev der strikket en fletgang og endelig kanten, der har det fineste trappemønster.
 
Når kanten sammenstrikkes, laves et overfald og det er også genialt. Dels forstærker det slidsen, dels ser det flot ud.
 
Der strikkes et stykke rundt i glat - og så begynder mønsteret med 2 spidser i den ene og 2 i den anden side. Disse er begyndelsen på mønsteret, som er både for og bag. På ryggen er der på originalen et glat midterstykke, men her ´jeg valgt at strikke mønster over hele ryggen (som foran).
Jeg har valgt noget garn, der viser strukturen godt, men det er meget svært at fotografere denne tomatagtige røde farve. Så tilgiv mig!
 


Sådan ca. ser den ud, men jeg kan da se, nu hvor hele mønsteret er tegnet, at jeg glemte den særligt forfinede del med spidserne før de egentlige rapporter.
Nå, men jeg strikker videre - og glæder mig over hvordan den bliver - og jeg tænker på hende, der engang strikkede den. Jeg har godt lys - sad hun blot i skæret fra ildstedets?

8 comments:

  1. Hvor har de været dygtige til at strikke, føler mig pludselig som nybegynder.

    ReplyDelete
  2. Var ligger Eskilstrup i förhållande till Skåne?

    ReplyDelete
  3. Eller måske var det en enke som levede af at strikke for andre. Det er virkeligt smukt og jeg forstår din beundring. Jeg er også fuld af den, samt ærebødighed over for de som var før os og lavede noget så smukt. Bare det var mig...

    Kh. Lis

    ReplyDelete
  4. Hvor må det være spændende at arbejde som du gør. At grave ind i historien om en trøje der er så gammel og prøve at gøre den efter, det er virkelig super flot gjort af dig!

    ReplyDelete
  5. Hold da op - flot arbejde. Begyndte sidste efterår på en - også rød nattrøje, men den ligger stadig...gad vidst om man skulle gøre den færdig :-9

    ReplyDelete
  6. Mon der en dag bliver en opskrift ud af det, til os ikke-så-innovativt-fingerfærdige? synes det er vidunderligt, denne 'historiske strik'...

    ReplyDelete
  7. Jeg synes at aftenstrikning i vore dage i mørkt garn kan være en udfordring, og så kan jeg lige forstille mig hvordan det har været en mørk vinteraften for 200 år siden i dunkel belysning. Stor respekt for vores formødre der alligevel fik frembragt så smukke ting.

    ReplyDelete
  8. I would love to see this blog written in English. The pictures are beautiful and Id love to be able to read each post.

    ReplyDelete